29.04.2015

Chleb bezglutenowy

Witam Was, 
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na najsmaczniejszy chleb bezglutenowy.
Wspomniałam o nim TUTAJ.
Oczywiście można spróbować wykonać go z mąki pszennej.
Jeżeli nie chcecie sami ryzykować, to możecie poczekać, ponieważ będę go robić w nie tak odległej przyszłości.
Do przygotowania chlebka potrzebujemy ok. 1,5 godziny.

Składniki:

  • 500g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba ( firma Bezgluten )
  • 450g wody ciepłej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ok. 1-2 łyżeczki cukru - można nie dodawać
  • 7g drożdży instant ( Dr Oetker )
  • 1 łyżeczka soli
  • papier do pieczenia
Przygotowanie:

  1. Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, sól, drożdże i ew. cukier ( ważne, by nie sypać soli bezpośrednio na drożdże ).
  2. Dodać wodę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ( ok. 5-10 minut ) do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.
  4. Nie miksować za długo - tylko do połączenia się składników.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
  6. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( ciasto powinno nie przekraczać połowy wysokości ).
  7. Przykryć suchym lnianym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 40 minut, a nawet więcej ).
  8. Do rozgrzanego piekarnika włożyć jakieś żaroodporne naczynie z niewielką ilością wody ( aby zaparować piekarnik ).
  9. Przed wstawieniem formy z ciastem do piekarnika, wyrośnięty chlebek delikatnie posmarować wodą i zrobić przedziałek na środku.
  10. Chleb piec w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 minut.
  11. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczony.
  12. Wypieczony chleb od razu wyjąć z foremki i odkleić papier, by odparował.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakował.
Życzę Smacznego!
Pozdrawiam
Zosia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz