Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na najsmaczniejszy chleb bezglutenowy.
Wspomniałam o nim TUTAJ.
Oczywiście można spróbować wykonać go z mąki pszennej.
Jeżeli nie chcecie sami ryzykować, to możecie poczekać, ponieważ będę go robić w nie tak odległej przyszłości.
Do przygotowania chlebka potrzebujemy ok. 1,5 godziny.
Składniki:
- 500g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba ( firma Bezgluten )
- 450g wody ciepłej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok. 1-2 łyżeczki cukru - można nie dodawać
- 7g drożdży instant ( Dr Oetker )
- 1 łyżeczka soli
- papier do pieczenia
- Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, sól, drożdże i ew. cukier ( ważne, by nie sypać soli bezpośrednio na drożdże ).
- Dodać wodę.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ( ok. 5-10 minut ) do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.
- Nie miksować za długo - tylko do połączenia się składników.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej.
- Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( ciasto powinno nie przekraczać połowy wysokości ).
- Przykryć suchym lnianym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 40 minut, a nawet więcej ).
- Do rozgrzanego piekarnika włożyć jakieś żaroodporne naczynie z niewielką ilością wody ( aby zaparować piekarnik ).
- Przed wstawieniem formy z ciastem do piekarnika, wyrośnięty chlebek delikatnie posmarować wodą i zrobić przedziałek na środku.
- Chleb piec w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 minut.
- Sprawdzić patyczkiem, czy upieczony.
- Wypieczony chleb od razu wyjąć z foremki i odkleić papier, by odparował.
Życzę Smacznego!
Pozdrawiam
Zosia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz