26.04.2015

Warzywa i owoce

Witam Was,
Dzisiaj przedstawiam Wam pierwszy post z serii o ciekawostkach.
Zapraszam do czytania.

  • Schłodzona cebula wywołuje mniejszy płacz. 
  1. Im jest cieplej, tym cebula wydaje z siebie co raz więcej aromatu. Można ją wrzucić na 5 minut do zimnej wody, bądź wstawić do zamrażalnika na 3 minuty. Nie wyeliminuje ona płaczu do końca, ale na pewno zmniejszy.
  • Cytryna zapobiega ciemnieniu warzyw i owoców.
  1. Skropienie sokiem z cytryny np. pora albo jabłek spowoduje, że nie stracą swoich pięknych kolorów.
  • Cienkie plastry warzyw.
  1. Kiedy robicie potrawę lub sałatkę, do której potrzebujecie cienko pokrojonych warzyw, nie mordujcie siebie, a w szczególności swoich palców. Wystarczy, że weźmiecie obieraczkę do warzyw i zastosujecie ją tak samo, jak do obierania warzyw.
  • Szybkie oddzielenie żółtka od białka.
  1. Zamiast przelewać jajko do skorupek, możesz rozbić je nad dłonią. Jest to o wiele prostsza metoda, tylko bardziej brudząca.
  2. Rozbij jajko nad talerzem tak, aby żółtko było całe. Weź plastikową buteleczkę i ją ściśnij. Teraz wystarczy, że przytkniesz ją do żółtka i puścisz ściśniętą część butelki. Jeżeli nadal nie wiesz o co chodzi, zapraszam do obejrzenia filmiku. 


Mam nadzieję, że skorzystacie z moich ciekawostek i nie będziecie się męczyć.
Zapraszam do komentowania.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam
Zosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz