26.04.2015

Piernik

Witam Was,
Dzisiaj pragnę przedstawić Wam przepis na piernik.
Przepis dostałam od mojej koleżanki 8 lat temu.
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam go w wersji bezglutenowej.
Wyszedł bardzo pyszny.
Tym razem dodałam inny dżem i smak był jeszcze lepszy.
W przygotowaniu jest on bardzo łatwy.
Potrzebny czas; około 55 minut.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki dżemu ( najlepiej truskawkowy lub śliwkowy )
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

  1. Margarynę, jajko, cukier i dżem utrzyj mikserem na gładką masę.
  2. Dodaj cynamon, kakao, mąkę, mleko i sodę.
  3. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Ciasto wlej do formy wysmarowanej olejem.
  5. Piecz w temp. 180 st. C przez 35-40 minut.
Zalecam zrobienie podwójnej porcji.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam
Zosia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz