Dzisiaj pragnę przedstawić Wam przepis na piernik.
Przepis dostałam od mojej koleżanki 8 lat temu.
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam go w wersji bezglutenowej.
Wyszedł bardzo pyszny.
Tym razem dodałam inny dżem i smak był jeszcze lepszy.
W przygotowaniu jest on bardzo łatwy.
Potrzebny czas; około 55 minut.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- pół kostki margaryny
- 2 łyżki dżemu ( najlepiej truskawkowy lub śliwkowy )
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kakao
- pół łyżeczki cynamonu
- Margarynę, jajko, cukier i dżem utrzyj mikserem na gładką masę.
- Dodaj cynamon, kakao, mąkę, mleko i sodę.
- Wszystko razem wymieszaj.
- Ciasto wlej do formy wysmarowanej olejem.
- Piecz w temp. 180 st. C przez 35-40 minut.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam
Zosia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz